CAT

Com triar el vi perfecte per a cada àpat

Consejo Com triar el vi perfecte per a cada àpat

L’art del maridatge consisteix en casar un aliment amb un vi amb la intenció de potenciar el gaudi d’ambdós (maridatge per afinitat) o contrastar gustos (maridatge de contrastos). L’harmonia entre vins i plats es presenta com una aventura en la que un professional pot aportar tots els seus coneixements per oferir al client harmonies clàssiques, innovadores o, fins i tot, arriscades.

La base del maridatge consisteix en acompanyar un àpat fort i intens amb un vi igual de fort i intens. Per tant, buscarem que tingui cos i estructura. Per a plats lleugers, en canvi, buscarem vins lleugers, amb un toc d’acidesa que refresqui i acompanyi.

Tot i això, entre aquests dos extrems hi ha molts matisos, com pot ser el punt de cocció de l’aliment, les espècies que acompanyen el plat, la textura, la temperatura i les salses. A l’hora de triar un vi per a un plat caldrà fer unes consideracions: com i amb què preparem el plat. Com triem el vi en funció del plat?

 

ELS APERITIUS:

Generalment amb vins blancs secs i lleugers, escumosos i negres joves de maceració carbònica.

 

EL MARISC:

Harmonitza amb vins amb gustos amb iode que recordin la mar i realcin el seu gust, com les manzanillas, finos, blancs joves secs i amb certa acidesa.

 

EL PEIX:

No sempre el maridarem amb vins blancs. El salmó, la tonyina, el bonítol i el bacallà mariden molt bé amb negres joves i de maceració carbònica. D’altres peixos combinen millor amb blancs delicats i algun rosat segons com s’hagin cuinat.

 

ELS ARROSSOS I PASTES:

Blancs lleugers aromàtics i frescos, així com rosats joves i, segons els ingredients, algun negre lleuger.

 

LES AUS I CARNS BLANQUES:

Les carns més lleugeres i menys elaborades amb blancs frescos i d’acidesa adient. Podem optar per algun negre de mig cos si van farcides, per exemple, de fruits vermells o pruna. El porc es pot maridar, si és cruixent i al forn, amb blanc de criança en bóta amb bona estructura i bona acidesa, també amb algun negre amb tanins lleugers si es tracta d’un plat estofat o de planxa.

 

LES CARNS VERMELLES I DE CAÇA:

Buscarem negres amb molt de cos, de tanins madurs ben estructurats, amb potència i equilibri alhora. Garnatxa, carinyena, malbec, cabernet sauvignon i tempranillo en són bons exemples.

 

Cal tenir en compte que el maridatge no és una ciència exacta. Hi ha normes, però moltes vegades cal experimentar, provar coses noves que poden semblar sorprenents i fer que l’experiència impacti al nostre client. Per això es diu que no existeix un vi perfecte per a cada plat: hi ha grans maridatges, sens dubte, que fan que un vi sigui ideal. Però que sigui perfecte pot dependre del moment. De fet, l’únic cert és que hi ha tants gustos com colors.