CAT

Tipologia i elaboració de cafès

02.07.2014
GMcash
Tipologia i elaboració de cafès

El cafè

El cafè és la llavor del cafè. La llavor és el que s'utilitza per a les infusions. El fruit s'anomena drupa i té una mida aproximada de 12 mm, que generalment conté dos grans o llavors.

El cafè que es comercialitza al mercat internacional és verd, si no està torrat, ja que d'aquesta manera es conserva molt de temps sense perdre el seu sabor. Els primers grans neixen a Somàlia, Abissínia i Etiòpia, i emigren a través de les caravanes cap a Aràbia i tot l'Orient Mitjà, i arriba a Europa (Viena), l'any 1863. En l'actualitat, és el continent americà el que té els cafetars més grans del món, i el Brasil n’és el major productor, seguit de Colòmbia, Cuba, Equador, Mèxic, Guinea, Etiòpia, Veneçuela, etc.

Abans de torrar-lo (torrefacció), s'han de seleccionar i barrejar les diferents varietats. La torrefacció augmenta el sabor amarg tan característic del cafè, però en disminueix la seva acidesa.

El cafè perd el seu aroma i sabor ràpidament si no es conserva en un recipient hermètic.

Tipus de cafè

  • Aràbiga: Són grans de mida mitjana que produeixen un cafè de sabor suau, fi i d'aroma intens. Gairebé no té cafeïna (només un 1 %) i es conrea, sobretot, a Aràbia, Etiòpia, Mèxic, Colòmbia i, especialment, Kenya.
  • Robusta: El seu nom es deu a les plantes de les quals procedeix, que són més resistents que les de qualsevol altra varietat. Els seus grans són més petits i el seu sabor és menys refinat que l‘Aràbiga, i el seu contingut de cafeïna és més gran, un 2 %. És més barat que les altres varietats i s'empra per barrejar amb altres tipus, perquè el seu sabor és més fort. Es conrea sobretot a l’Àfrica.
  • Libèrica: És el menys utilitzat. La seva qualitat és pitjor que el robusta i l‘aràbiga.
  • Cafè instantani: Generalment és de la varietat robusta. Els grans que s'utilitzen són de menor qualitat i devegades s'aromatitza amb extracte de cafè concentrat.
  • Cafè descafeïnat: Se li ha tret la major part de la cafeïna (es redueix el seu contingut fins a un 97 %) durant el procés de torrefacció, la qual cosa fa que desaparegui qualsevol resta de dissolvent utilitzat. El mètode suís de descafeïnament natural és menys popular perquè el seu cost és més elevat (els grans es posen en remull amb aigua calenta perquè la cafeïna es concentri a la superfície).
  • Xicoira: És un substitut del cafè. S'obté de l'ordi de blat (malt), i té com a característica principal la manca de cafeïna. És particularment adequat per barrejar amb llet i, sobretot, en l'alimentació infantil.

Tipus de torrat

  • Torrat al natural: Els grans de cafè són torrats a una temperatura d’entre 200 ºC i 220 ºC, en moviment constant i a foc directe. Depenent del grau de torrat, trigarà més o menys temps.
  • Torrefacte: Els grans de cafè es torren afegint sucre i, per aquest motiu, es produeix un cafè amb més cos i un sabor més fort. Si el temps i la temperatura del procés han estat excessius, el cafè adquireix un sabor amarg, a causa d'un excés de cremat del sucre. Generalment, es consumeix cafè resultant d'una barreja d'ambdós processos (25 % torrefacte i 75 % natural o 50 % a parts iguals).

Si t'interessa aquest tema, a GROS MERCAT hem preparat una selecció d'articles i ofertes relacionades amb el món del cafè per oferir més als teus clients i treure més partit al teu negoci.

T'oferim una àmplia gamma de cafès, tes i xocolates per als teus clients. T'ensenyem a obtenir més beneficis seduint amb la presentació.

A més, aconsegueix cartes especialitzades amb els productes de moda per oferir als teus clients les últimes novetats del mercat. Podràs personalitzar els preus.

El cafè és important, però no t'oblidis d'altres productes en auge:

  • Les infusions estan de moda! Triomfen les begudes saludables. Apunta't a la moda i consulta les darreres tendències i formats de tes i infusions que t'ofereix Gros Mercat.
  • I, per descomptat, les xocolates: Gros Mercat t'ofereix un sistema fàcil i còmode en format monodosi que et permet oferir xocolates de tots els sabors, i tot això sense produir minves. 

Rendibilitza el teu negoci i guanya més!

Qui escriu aquest blog
 
Chef GMcash
Cocinero - en catalán

Esto es el contenido en catalán

imatge de Sergi Bas
Sergi Bas
Cocinero

Cocinero de vocación y amante de la gastronomía

Sommelier
Sommelier

Imparte y orgnaiza cursos de cata y asesora en cartas de vinos y maridajes, y ferias gratonómicas

Comentaris